
Recepty
RECEPT NA LÍVANCE
Na 6 menších lívanců budete potřebovat:
- 1 vejce
- 1//3 kypřícího prášku
- 90g bílého jogurtu
- 80g ovesný vloček (jemných)
- 1 odměrku proteinu
Na polití a dochucení lívanců můžeme použít:
- Bilý jogurt - samotný nebo s oříšky, kakaem, skořicí
- Burákové máslo ze 100% arašídů
Postup:
- V misce rozmícháme bílý jogurt a vejce, přidáme protein a pořádně promícháme aby se protein řádně rozložil a změnil barvu celé směsy
- Přisypeme vločky a vytvoříme těsto do kterého dáme kypřící prášek a pro lepší účinek přilijeme malé množství vody (cca 50ml) tak aby těsto nebylo příliš husté, ale ani moc vodové. Správná konzistence je podobná jako klasická ovesná kaše
- Těsto necháme na pár minut odležet
- Poté na teflonovou pánev nebo gril pomocí polévkové lžíce klademe těsto
- Lívance smažíme/grilujeme do zlatova z obou stran

- Hotové lívance polijeme bílým jogurtem nebo pomažeme burákovým či jiným máslem z ořechů. Na bílý jogurt můžeme dále naklást ořechy nebo ho posypat kakaem či skořicí, podle chuti
- Využití: zdravá, nutričně vyvážená verze lívanců, vhodná na snídani nebo pokud máme chuť na něco sladkého.
RECEPT NA DIP SE SMETANOU A ČESNEKEM
Ingredience:
- 150 ml zakysané smetany
- 3 stroužky česneku
- Sůl
Na dochucení:
- limetková šťáva nebo bylinky
- pepř
Postup:
- Do smetany přidejte prolisovaný česnek a limetkovou (nebo citronovou) šťávu nebo bylinky a promýchejte

Využití: Dip je skvělá a hlavně zdravá náhrada tatarek a dresinků a můžeme jej použít ke grilovanému masu, hranolkům nebo jako náplň do tortil.
ZAPÉKANÉ BRAMBORY SE SMETANOU
Ingredience:
- 4-5 středně velkých brambor
- sůl
- pepř
- koření dle chuti: tymián, česnek, grilovací koření
- zakysaná smetana (na 1kg brambor 350ml smetany)
- sýr podle chuti: eidam, niva, parmezán,..
Postup:
- brambory oškrábeme a nakrájíme na centimetrové plátky
- dáme do hrnce nebo mísy, přidáme koření, smetanu a řádně promýcháme

- brambory dáme péct do trouby na cca 35 minut
- ještě než brambory vytáhneme z trouby, posypeme je nastrouhaným sýrem a necháme rozpustit
Využití: Společně se sýrem tvoří zdravé plnohodnotné jídlo ale rovněž může sloužit jako výborná příloha k masu, zvláště kuřecímu.